Q: What is an appropriate funding source for sending Distinguished Schools to the National
Title | Conference for national recognition now that state-level rewards dollars are no longer
available?

(Bob): Julia... This question came up during today's Effective Programs & Quality Outcomes Commiittee:
Is it an allowable use of Title | state admin funds to support travel and related expenses to the National Title |
Conference for designated Distinguished Schools? Are there other viable sources for such? Bob

(Julia): HiBob,
Good question. | suppose it comes down to the purpose of the distinguished schools being there.

State admin funds are intended to be used to administer the Title | grant overall. They’re a pretty
flexible pool of funds, but I’'m concerned you would run up against the “necessary and reasonable”
test. Is sending these schools to the conference necessary and reasonable for the administration of the
grant by the State?

I think Title Il State-level activities funds (sec. 2101(c)) might be a better fit so long as they’re attending
sessions —you could classify this as “professional development,” especially since there are so many
sessions on teaching and learning. You could talk about how important it is to reward/incentivize
improvement and encourage those schools and professionals to meet their peers and continue to
develop best practices. Even better if you’re able to have them chat afterwards with State folks about
what they’ve learned and how to incorporate that into general PD/State strategies, since then you’re
“developing” PD. It is important for this to be evidence-based, but given that so many of your sessions
are based on research that shouldn’t be hard.

The Uniform Grants Guidance says that “the cost of training and education provided for employee
development is allowable” (200.472). So if the employees are going to hear presentations that are
useful to their position and work, the cost of registration for the conference would be allowable. The
UGG also states that travel costs are allowable (200.474) so long as they don’t violate or exceed the
entity’s own travel policies, and so long as participation is “necessary to the federal award.” Generally, |
don’t see this as a barrier if we’re meeting the necessary and reasonable test above.

Julia

(Bob): This very helpful, Julia. Thank you. Jack O'Connor (MT) also suggested these as options (see
below). Bob

Section 1003 pg 11

(g) UNUSED FUNDS.—If, after consultation with local educational agencies in the State, the State educational agency
determines that the amount of funds reserved to carry out subsection (b) is greater than the amount needed to provide the
assistance described in that subsection, the State educational agency shall allocate the excess amount to local educational
agencies in accordance with— (1) the relative allocations the State educational agency made to those agencies for that
fiscal year under subpart 2 of part A; or (2) section 1126(c).

Section 1126 pg 108

(¢) REALLOCATION.—If a State educational agency determines that the amount of a grant a local educational agency
would receive under sections 1124, 1124A, 1125, and 1125A is more than such local educational agency will use, the
State educational agency shall make the excess amount available to other local educational agencies in the State that need
additional funds in accordance with criteria established by the State educational agency.

(Julia): As for the sections [above], the intent is to reallocate for the same purposes of the grant, and
that’s for school improvement targeting schools in intervention or Title | formula. | would be cautious
here about whether this meets the necessary/reasonable test.



